sâmbătă, 11 iulie 2009

Copilaria noastra...

Am distrus generatii, ne-am ascuns, ne-am scuzat, am evitat dar....ne-am jucat.De ceva vreme un gand amar nu-mi dadea pace, ma gandeam la copii din ziua de azi, la pseudo-copilaria lor, la inconstienta cu care traiesc cea mai frumoasa parte a vietii lor. Eram copil, vreau sa mai fiu, alergam, tipam, ma jucam, nu mancam, nu ascultam, masinute, de-a v-ati ascunselea, ratele si vanatorii, leapsa, tara, tara vrem ostasi, tenis, flori, fete si baieti, bunici, vacanta de vara, 15 iunie, la tara, garla, animale, furcarie, fete,zgomot,colega guma....
Ma pot considera un norocos, fac parte din acea generatie care inca a mai prins bucuria copilariei, rosul in obraji de la haihuneala, bucuria unei vacante de vara la tara. Cei de azi nu, nu au nimic din ceea ce inseamna copilarie, nu au decat o lume a lor, virtualizata si tehnologizata dar falsa, plina de forma dar fara pic de continut.
Copii nascuti dupa 1999 nu stiu de fata blocului,de fugit din casa dimineata si venit seara tarziu flamand si murdar,ei stiu doar calculator si iar calculator.
Privim cu nostalgie la anii care s-au scurs. Jocurile copilariei ne revin in minte si pentru cateva clipe privirea ne straluceste altfel, iar chipul ne este luminat de un zambet care pastreaza din gingasia copilariei. Eram atat de veseli, fara griji, colindam cat este ziua de lunga campurile inverzite, alergam dupa fluturi, cautam fragi, alune si alte bunatati pe care numai la tara le gasesti, iar seara ne strangeam toti in fata blocului.
Imi amintesc ca noi ne jucam:
-Capra:statea unu aplecat iar noi saream peste el si din cand in cand mai facea unu cate o gluma si se lasa in jos si ce mai cadeam..
-Lapte gros: erau 2 echipe stateam aplecati cu, capul unul intre picioarele altuia,era unul care statea pernuta un fel de arbitrul.O echipa sarea si cealalta statea
-Magarusul:Mingea era pasata de la unul la altul, iar "un magarus" trebuia sa o prinda sau sa o atinga (in functie de regulile stabilite ad-hoc). Daca reusea sa faca asta scapa de titulatura de magarus, iar cel care o pierdea ii lua locul.
-Leapsa/Atinsea:Imi aduc aminte si acum cum alergam cat e ziua de lunga... La jocul asta nu sunt prea multe de spus, poate doar ca ar trebui sa-l practic si acum, poate asa as scapa de kilogramele in plus.
-Elasticul:Un joc practicat in special de fete. Trebuia sa fim macar trei pentru a-l putea juca.
-Patratica: Terenul era impartit in patru patrate, acestea reprezentand terenul fiecaruia,imi aminteam ca trageam linii cu creta in fata blocului si jucam patratica.
-Meserii:Un fel de patratica se juca tot pe terenul de patratica numai ca in functie de cum jucai evoluai erau 4 meserii :gunoier(cea mai naspa), vice(bunisoara),director(primeai servele de la gunoier era smecher sa fii director) si primar cand ajungeai acolo erai smecher.
-Tarile:Putina creta, o minge, cativa copii (cel putin 4-5) si gata "reteta" pentru o distractie pe cinste. Se desena un cerc in mijlocul caruia sa desena alt cerc, micut, iar apoi se impartea in mod egal intre copiii care participau, sub diverse nume de tari: Romania, Argentina, Spania, etc. Mingea se arunca in sus de catre o tara si se striga numele altei tari, care trebuia sa prinda rapid mingea, pentru ca ceilalti se ascundeau in timpul acesta si se opreau numai cand tara cu mingea se oprea in cercul micut de care v-am spus...de aici, povestea ar putea continua randuri in sir, dar sunt sigura ca recunosti jocul, asa ca te las pe tine sa-ti amintesti restul...
-Sotron:Jocul emblema al oricarei copilarii apuse. Orice copil stie de "omuletul" conturat pe trotuar cu ajutorul cretei, numerotat din cap pana in picioare, pe care trebuia sa sari intr-un picior.
-1, 2, 3 la perete stop!:Il jucam intotdeauna in fata blocului, folosind drept "perete" unul din zidurile exterioare ale cladirii. Nu-l jucam niciodata foarte multa vreme, pentru ca ne plictiseam repede, dar il jucam destul de des. Smecheria era sa spui "unudoitrei" mai lent -asta tin minte- si "la perete stop" foarte foarte rapid, ca sa te poti intoarce repede si sa ii prinzi pe cei care se miscau.
-Flori, fete sau baieti:Nu aveam Messenger, dar ne puteam trada micile pasiuni de copil prin a alege "fete", si daca "inculpata" juca si ea, era o adevarata provocare.
-Coarda:mai mult fetele sareau coarda
-Telefonul fara fir:cate hohote de ras se mai starneau la jocul asta
-Jocul de-a v-ati ascunselea:Imi amintesc ca jucam peste 20 de copii si stateam pana noapte tarziu in parcul de la bloc
-Poarta-n poarta:un joc cu mingea asemanator cu fotbalul .
-Castelul: un morman de pietre in care aruncam cu un ghem.
-Nemtoaica:alt joc cu mingea pe care il jucam in fata blocului faceam poarta la un vecin care statea la partier si toata ziua ii bateam cu mingea in perete.
Noi aveam doze in care puneam gamalii de chibrit si bubuiam prin fata blocului,faceam din 2 suruburi cu o piulita si prinse cu o bucata de ciolofan pocnitoare..puneam in piulita din centru gamalie de chibrit si aruncam in sus si in momentul in care facea contact cu solul bubuia,strigam in spatele blogului dua tiruri colega guma(nu stiu de unde vine faza asta),treceau toamna tractorase cu struguri prin spatele blocului si alergam dupa ele sa furam struguri pe care pe urma ii aruncam,furam varza din curtea unui vecin si jucam fotbal cu ea la o gradinita care era putin mai la vale de noi,colindam campii si furam fructe din curtile oamenilor,ne bateam cu pietre fara sa constientizam ca este periculos,plecam la baie la lacul"Draslavat" dimineata si veneam seara si in drum spre casa vandalizam copacii de fructe si gradinile cu legume ale oamenilor(din cauza asta am luat bataie cu biciul de la un tzaran) si cate si mai cate...dar poate o sa-mi mai amintesc si o sa vin cu un nou articol.
A fost frumos as da orice sa mai traiesc odata copilaria.....

2 comentarii:

cisqo spunea...

chiar e foarte tare , sunt fericit ca am putu sa prind si eu copilaria "ca-n povesti" dar cum zici si Tu de acum este o copilarie virtuala ,toti stiu de calculator si iar calculator..pacat!!!

:)

Anonim spunea...

sooper jocuri.... cate mai aveau de tras vecinii din cauza noastra :))) mai ales daca stateai si la tzara... the good old times..... akm e aiurea.... vad pusti de 10-12 ani ... care se joaca de-a hotii si vardisti... dar folosesc termeni din counter strike... e aiurea sincer,...

Trimiteți un comentariu