duminică, 26 iunie 2011

Despre prietenie

Am tras un ochi la Cabral pe blog, am gasit ceva foarte frumos scris si m-am gandit sa impartasesc si cu voi :

"Viata ne scoate in fata in fiecare zi oameni noi, necunoscuti pana in acel moment, si sunt sanse destule ca cei pe care-i cunosti azi sa-ti devina prieteni…

Insa prieteniile devin frumoase dupa ani, sunt ca vinul. Pentru ca se maturizeaza relatia, oamenii ajung sa se cunoasca intre ei, si cred ca cel mai important lucru este ca… dispar asteptarile.

Am 34 de ani si inca am prieteni dintre oamenii cu care ma cunosc de la 7-8 ani. Nu mai suntem vecini, nu mai stam in acelasi cartier (sau nici in aceeasi tara), nu lucram in acelasi domeniu… dar prietenia a ramas. Era sa spun a ramas aceeasi dar n-ar fi fost adevarat. Pentru ca una este sa ramai prieten cu cineva daca tu te vezi cu respectivul om la intervale regulate, independent de vointa voastra si alta este sa ramai prieten pentru ca cei doi vor si cauta asta.

Prietenii vechi nu mai vor nimic de la tine, inafara de ce insemni tu. Tu nu mai vrei nimic de la prietenii vechi, inafara de prietenia lor. Relatia merge inainte si, la intervale regulate sau nu, ajunge sa-ti dea omul un telefon, sau sa-i dai tu, si sa stati de vorba sau sa va vedeti pentru a vorbi.

Prietenul vechi te suna, in caz ca are nevoie de ajutor, si-ti spune de la obraz, direct si fara alte bananaieli, cu ce poti sa-l ajuti. Nu se da politicos, nu se apuca sa intrebe de complezenta de cum iti este copilul, daca ti-e bine nevasta, daca e ok la serviciu, cat iti mai consuma masina si daca ai scapat de cosul ala de pe fund, alea sunt alte discutii, intotdeauna prezente si ele, dar nu atunci cand trebuie rezolvata o problema. Politeturile de societate nu-si au locul, comunicarea este mult mai directa si mult mai dezbracata de partile false ale interactiunii umane uzuale.

La fel si tu… cand ai o problema si-ti dai seama ca unul dintre prietenii vechi te poate ajuta… Ba, am nevoie de asta, vezi cum faci si ajuta-ma! Si el te ajuta, fara sa se gandeasca la faptul ca acum ii esti dator, si poate sa-ti ceara si el ceva la randul lui.

Si mai e ceva… atunci cand un prieten are o problema… iti transfera si tie o parte de responsabilitate, ca si cum acea problema este si a ta. Si ajungi sa cauti si tu solutii, nu pentru ca ti se pare c-ar fi frumos sa ajuti pe altcineva ci… pur si simplu pentru ca ti se pare ca problema aia este a ta.

Da, unii oameni ajung prieteni vechi dupa o luna. Altii dupa ani multi. Si cand spun ca ajung prieteni vechi ma refer la genul de interactiune in relatie, evident, si nu la timp.

Insa timpul in prietenie este crucial… ori ia o prietenie noua si-o macina repede, facand-o uitata, ori o cimenteaza si transforma oamenii in… prieteni vechi!

De ce am scris articolul asta? Pentru a vorbi putin de prietenii mei, de prietenii tai… si pentru a te face, in caz ca ai chef, sa le dai un telefon prietenilor tai vechi. Ei stiu ca ai treaba, ca esti prins cu milioane de probleme si nu se supara ca nu te-au mai auzit de mult timp, te inteleg asa cum ii intelegi si tu pe ei. Dar… sunt sigur ca un telefon, cat de scurt, sau macar un mesaj de la tine i-ar bucura. Ca sa nu zic ca o vizita… ar fi de 5 stele!

Deci… pune mana pe telefon si vorbeste cu prietenii tai vechi. Caci timpul zboara si… apoi murim."

Sursa : http://cabral.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu